Racka flotta
  Alternatív fűnyírás!

MENÜ

Főzött Ön már  fűnyírót?

rackáról beszélni ma már hasonló divat, mint a szürke marháról, mangalicáról. Azonban a racka juh húsfogyasztása messze elmarad a régmult rangjától.
 

1000 éven át a magyarság húsfogyasztásának 40% körül volt a racka juh hús  A XX. századi sertés tenyésztés szorította ki.  A  juh élelmiszerpiaci lebecsülése szinte tragikomikus.

A vásárló kb5000 Ft-os árfekvésben látja viszont azt a racka juh húst, amely régen a magyar ember húsfogyasztásában teljesen hétköznapi volt.

Újra kell értékelnünk. A rága faggyúsabb, a világvégérőll ideérkező birka biztosan nem lesz nyerő, bárhogyan is eröltetik. 

Magyarországnak minden adottsága megvan a racka juhok tartására.

 


A racka részei

1 Gerinc 
2 Borda 
sütve, párolva, egészben v. szeletelve 

3 Comb 
sütve, párolva 

4 Lapocka 
5 Szegy 
6 Nyak
 
sütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak 

7 Fej 
8 Farok
 
pörköltnek, gulyásnak


               

Racka pörkölt

Hozzávalók (4-6 személyre):

1-1,5 kg rackabirkahús,

15 dkg zsír vagy olaj,3  fej vöröshagyma2 zöldpaprika,1 paradicsom

só,őrölt kalocsai házi pirospaprika, cseresznyepaprika, vörösbor

 A húst megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt kalocsai házi pirospaprikával, beletesszük a felkockázott húst, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel vagy ízlés szerint vörösborral, ízlés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, esetleg egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.


                     Zöldbabos racka nyak csilivel

Hozzávalók: 1 kg racka nyak, 2 fej  hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, olaj, 5-6 szem borókabogyó, 1db  zöldpaprika, 1 db paradicsom, bors, vegeta, pirospaprika, egy csipet őrölt kömény, 1 dl vörösbor, 20 dkg zöldbab, 1 db piros csilipaprika

 
Elkészítése:a  kuktában olajat hevítek, rádobom a kockára vágott hagymát, fokhagymát, a felkarikázott zöldpaprikát és csilipaprikát, kockázott paradicsomot és a zöldbabot összepirítom őket, majd lehúzom a tűzhelyről. Rászórom a pirospaprikát, összekeverem, pici vizet öntök alá majd beleszóróm a fűszereket: a borókát, a borsot, a köményt és a vegetát. Visszateszem a tűzre és belerakom a felkockázott , letisztított húst és csontot  és még annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Puhulásig főzöm.  A végén bele- öntöm a vörösbort, még párat rottyantok rajta, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.

 

        

Mentás báránysült

  • 1 kg báránycomb, lapocka vagy gerinc szeletelve
  • A pác:
  • két gerezd fokhagyma
  • fél vöröshagyma
  • egy citrom leve
  • két teáskanál durvára őrölt római kömény
  • 1/2 dl olívaolaj
  • feketebors

A mentaszósz:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 8 evőkanál apróra vágott friss menta
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 evőkanál édes vörösborecet
  • 1/2 teáskanál porcukor
  • só, bors

A hússzeleteket bepácolom az összekevert alapanyagokba és pihenni hagyom legalább fél napig.

A szószhoz az olajon megpirítom a fokhagymát, a köménnyel és a menta felével egy percig sütöm.

Leöntöm az ecettel, fél perc után leveszem a gázról és belekeverem a maradék mentát.

Sózom borsozom, ha az ecet elbillentette, cukrozom. Legfeljebb mediumra sütött hússzeletekkel tálalom. 


 Rackagulyás

 

Hozzávalók:
1 evőkanál zsír
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 evőkanál fűszerpaprika
70 dkg racka lapocka, vagy csülök színhús
Só, frissen őrölt bors
2 db babérlevél
1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 cikk zeller gumó
30 dkg tisztított burgonya
1 db csípős zöldpaprika
1 db paradicsom
A csipetkéhez:
20 dkg liszt
1 db tojás
Elkészítés: 

A forró zsíron az aprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával.

Ezután rátesszük a megmosott 2*2 centis kockákra darabolt racka lapocka vagy csülök húst, sóval, borssal, a babérlevéllel, az őrölt köménnyel fűszerezzük, félig öntjük vízzel, és ha felforrt lefedve közepes tűzön háromnegyed puhára pároljuk.

Most hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot, annyi vizet öntünk rá, hogy jó négyujjnyival ellepje, sóval, borssal, fűszerköménnyel utóízesítjük, és készre főzzük.

Közben a csipetkéhez a lisztet a tojással, kevés hideg vízzel kemény tésztává gyúrjuk, majd lisztes kézzel kilapítjuk, a majdnem kész gulyásba csipedjük, és még 5-6 percig főzzük. Ha elkészült forrón tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.

 


 

Asztali nézet