Főzött Ön már fűnyírót?
|
||
1000 éven át a magyarság húsfogyasztásának 40% körül volt a racka juh hús A XX. századi sertés tenyésztés szorította ki. A juh élelmiszerpiaci lebecsülése szinte tragikomikus. A vásárló kb5000 Ft-os árfekvésben látja viszont azt a racka juh húst, amely régen a magyar ember húsfogyasztásában teljesen hétköznapi volt. Újra kell értékelnünk. A rága faggyúsabb, a világvégérőll ideérkező birka biztosan nem lesz nyerő, bárhogyan is eröltetik. Magyarországnak minden adottsága megvan a racka juhok tartására.
|
A racka részei
1 Gerinc
2 Borda
sütve, párolva, egészben v. szeletelve
3 Comb
sütve, párolva
4 Lapocka
5 Szegy
6 Nyak
sütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak
7 Fej
8 Farok
pörköltnek, gulyásnak
Racka pörkölt
Hozzávalók (4-6 személyre):
1-1,5 kg rackabirkahús,
15 dkg zsír vagy olaj,3 fej vöröshagyma2 zöldpaprika,1 paradicsom
só,őrölt kalocsai házi pirospaprika, cseresznyepaprika, vörösbor
A húst megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt kalocsai házi pirospaprikával, beletesszük a felkockázott húst, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel vagy ízlés szerint vörösborral, ízlés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, esetleg egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.
Zöldbabos racka nyak csilivel
Hozzávalók: 1 kg racka nyak, 2 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, olaj, 5-6 szem borókabogyó, 1db zöldpaprika, 1 db paradicsom, bors, vegeta, pirospaprika, egy csipet őrölt kömény, 1 dl vörösbor, 20 dkg zöldbab, 1 db piros csilipaprika
A mentaszósz:
A hússzeleteket bepácolom az összekevert alapanyagokba és pihenni hagyom legalább fél napig.
A szószhoz az olajon megpirítom a fokhagymát, a köménnyel és a menta felével egy percig sütöm.
Leöntöm az ecettel, fél perc után leveszem a gázról és belekeverem a maradék mentát.
Sózom borsozom, ha az ecet elbillentette, cukrozom. Legfeljebb mediumra sütött hússzeletekkel tálalom.
Rackagulyás
A forró zsíron az aprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával.
Ezután rátesszük a megmosott 2*2 centis kockákra darabolt racka lapocka vagy csülök húst, sóval, borssal, a babérlevéllel, az őrölt köménnyel fűszerezzük, félig öntjük vízzel, és ha felforrt lefedve közepes tűzön háromnegyed puhára pároljuk.
Most hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot, annyi vizet öntünk rá, hogy jó négyujjnyival ellepje, sóval, borssal, fűszerköménnyel utóízesítjük, és készre főzzük.
Közben a csipetkéhez a lisztet a tojással, kevés hideg vízzel kemény tésztává gyúrjuk, majd lisztes kézzel kilapítjuk, a majdnem kész gulyásba csipedjük, és még 5-6 percig főzzük. Ha elkészült forrón tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.